Engang var mælkeprodukter noget man tog med i madpakken og spiste i sin pause. Men takket være succesfulde reklamekampagner er befolkningen blevet klogere, mælk har aldrig været mere populær end nu. Hvis du er seriøs omkring muskelvækst og fitness er der mange grunde til at du bør inddrage mejeriprodukter i dit kostprogram.
Når det kommer til fødevarer med højt proteinindhold, har bodybuildere ikke særlig meget at vælge mellem. Man har magert kød som fisk, kylling, andet fjerkræ og nogle former for steaks derudover er der æg og mælkeprodukter.
Så hvis du ikke får dine proteiner delvist fra mejeriprodukter, må du have et kedeligt kostprogram. Udover det tørre kostprogram går du også glip af de andre fordele mejeriprodukter har.

Fyldt med kalcium

Kalcium er et mineral som gør knoglerne stærkere, men det er også med til at give musklerne de korrekte sammentrækninger, og har endda været linket til vægttab.

Flere studier, såsom et studie foretaget af "The university of Tenessee, viser at et højt indtag af kalcium fra mælkekilder fører til et større fedt tab. Og ifølge forksning offentliggjort i "The Journal of the American College of Nutrition, havde en gruppe forsøgspersoner indtaget mejeriprodukter i forskellige mængder. Personerne med det største kalciumindtag sluttede af med en mindre hofte end de andre personer, hvilket betyder mindre mavefedt.

Herunder er derfor en nævnt nogle af de populære mejeriprodukter og hvorfor du bør inddrage dem i din kost

Mælk

Grundstenen til alle mejeriprodukter er selvfølgelig mælk, ud over indholdet af kasein- og valleprotein har mælk mange andre fordele, derfor vil vi her nævne 4 af dem.

Muskel Booster

Studier fra 2006 ved "The university of Texas Medical Branch" viser at indtagelse af en kop mælk lige efter en vægttræning booster protein syntesen hvilket fører til større muskel vækst. Eftersom forskningen ikke sammenlignede mælkeproteinen med andre proteinformer såsom whey, er det svært at sige hvorvidt mælk alene booster muskelvæksten efter træning, derfor anbefaler vi, hvis man har mulighed og tid til det, at blande sin postworkout shake med whey pulver og mælk.

Køers mælk indeholder alting som kalvene behøver for at voksne sig store og stærke, derfor er det ikke mærkeligt at mennesker også kan få gavn af ingredienserne. En af disse ingredienser er et insulinlignende stof kaldet IGF-1 (en anabolsk sammensætning der stimulerer muskelvækst).
Et studie offentliggjort i 2004 af European Journal of Clinical Nutrition, viste at folk der drak mælk havde et væsentligt højere IGF-1 niveau end folk der fik samme mængde protein fra andre proteinkilder.

Bedre hydrering

Efter træning hvad indtager du så? En proteinshake? Måske en energidrik? Det viser sig at indtagelse af et glas mælk er bedre, i hvert fald efter en lang træning på en varm dag.

Begrundelsen ligger i en undersøgelse offentliggjort i British journal of Nutrition, en flok forsøgspersoner var alle dehydrede efter en lang træning, og fik henholdsvis vand, sportsdrikke, eller skummetmælk.
Efter forsøget vidste det sig at forsøgspersonerne der indtog skummetmælk var bedre hydreret end de andre forsøgspersoner, forskerne mener at det naturlige natrium og kalium i mælk var med til at øge hydreringen.

Mere muskelbygning

Hydrering er ikke den eneste årsag til at drikke mælk umiddelbart efter træning. Et nyt studie offentliggjort af "American journal of Clinical Nutrition" viste at indtagelse af mælk med lav fedtprocent lige efter træning øger muskelmassen med 40 % mere end soja proteindrikke og 60 % mere end kulhydrat drikke. Mælkedrikkerne mistede også i gennemsnit 1 kg fedt mere end hos de andre drikke.

Spis organisk

Det er nemt at blive forvirret over hvorvidt de økologiske varer er sundere, men rent faktisk har et forsøg udført af "Dairy science" vist, at græssende køer producerede mælk med et indhold på 5x mere CLA (conjugated linoleic acid) end køer det spiste foder. CLA modvirker kræft, øger muskelmassen en smule og reducerer mavefedt.

Hytteost

Hytteost kan være et sundt alternativ

Selvom hytteost ikke ligner den klassiske ost er det dog stadig ost, rent faktisk er de klassiske klumper i hytteost kasein protein og sammenlagt med whey og kasein har en kop hytteost 28 gram protein i sig, hvilket er rigelig protein lige efter en træning, eller som et mellemmåltid, ikke nok med det får man både hurtige og langsom optagelige proteiner.

Udover at være en proteinbombe indeholder hytteost også glutamin, en vigtig aminosyre som øger hormon niveauet, hvilket øger din fedtforbrænding og holder dit immunsystem i top.