I medierne bliver det tit pointeret, hvor vigtigt det er at motionere. Personer med selv de grimmeste sygdomme, bekræfter effekten af motion og daglig sundhed. Er det virkelig så revolutionerende at motionere og holde en sund livsstil? Følgende artikel fremlægger den nyeste forskning.

Stillesiddende job

Det batter at give den gas med løb, svøming eller styrketræning i fritiden - især hvis du sidder stille i stort set hele din arbejdstid.
Du kan nemlig lægge op til fire et halvt år til dit liv, hvis du har et stillesiddende arbejde, men samtidig motionerer i din fritid. Det viser nye data fra den såkaldte Østerbro-undersøgelse. Der er tale om den største længerevarende hjertekar-forskningsundersøgelse, der er foretaget i Danmark blandt 16.000 danskere.

Østerbro-undersøgelsen

"Det ser ud som om, at uanset hvilke fysiske krav der stilles til de ansatte på deres arbejde, kan de tjene på at være fysisk aktive i fritiden. Og dem med stillesiddende arbejde, kan tjene mest," siger Andreas Holtermann, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til Magasinet Arbejdsmiljø.

Gevinsten er godt tre år blandt dem, der har et moderat fysisk arbejde. Og de, der har et tungt fysisk arbejde, kan forvente at leve cirka to et halvt år længere. Det gavner især, hvis man sådan for alvor går til den med fysisk aktivitet, når man har fri.

"Resultaterne viser, at jo mere fysisk aktiv man er i fritiden, jo større er gevinsten for ens livslængde. Det gælder uanset, om man er mand eller kvinde, og om man har et stillesiddende eller et meget fysisk krævende arbejde," siger Andreas Holtermann til Magasinet Arbejdsmiljø.Det fremgår dog ikke specifikt af undersøgelsen, hvilken form for motion deltagerne i undersøgelsen dyrker.